wtorek, 10 stycznia 2012

Sałatka potrzebna od zaraz...

Kochane Koleżanki blogowe ( i koledzy, aczkolwiek chyba żadnego tu nie widziałam :( buu).
Potrzebuję przepis na jakas pyszną i niekoniecznie wymagająca dużych nakładów pracy sałatkę.
Wszystko jedno z rybą, mięsem czy pokrzywami nawet, byle była smaczna....
Pomożecie?
Proszę....

24 komentarze:

  1. Makaroniki tortellini gotujesz, do tego brokuł również na miękko, puszka kukurydzy, czerwona papryka, cebulka do smaku i sos- ja mieszam majonez z jogurtem naturalnym i czosnkiem ewentualnie sosem do sałatek czosnkowym. Pycha, polecam i smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja ulubiona:
    smazysz pokrojoną pierś z kuraka z sola i pipepzrem
    3 minuty we wrzacej osolonej wodzie gotujesz brokuł
    pomidor
    2 jajka na twardo
    swiezy ogorek
    papryka
    kukrydza
    to kroisz i do miski

    sos czosnkowy (bez czosnku jest jogurtowy)
    2 zmiazdzone ząbki czosnku, łyzka majonezu, 2 łyzki jogurtu naturanego, sol, pieprz - zmieszać.

    Wymieszać wszytsko dokładnie i jesc.

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja ulubiona, wygrywa wszędzie gdzie ją zrobię ;)
    Paczka paluszków krabowych
    torebka ryżu
    4 jajka
    1 ogórek świeży
    koperek, sól

    Wszystko łączysz, paluszków nie gotujesz
    Ja dodaję sporo koperku suszonego (z torebki).
    Majonez pół na pół z jogurtem.

    Enjoy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje ulubione sałatki, które bardzo wszystkim smakują to gyros (ale w wersji świeży ogórek, pomidorek, kukurydza konserwowa, groszek konserwowy, papryka czerwona/żółta/zielona, kapusta pekińska) i śledzie w pierzynce (warstwowa ze śledzi marynowanych, ziemniaków, marchewki gotowanej, jajek, majonezu soli i pieprzu) :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja mam dwie jedną nazywam sałatką dla zarobionych mamusik :) składniki są trzy:
    tuńczyk, majonez i drobno posiekana cebula jak cos szczypta soli, niby nic a zawsze pierwsza znika i kazdy sie pyta a co tam jest :D i druga to:
    brokuły, ser feta, pestki słonecznika, łyżka majonezu, łyżka jogurtu naturalnego, pieprz do smaku

    Brokuły ugotować na parze, rozdzielić na różyczki,albokupić już różyczki np mrożone żeby szybciej było, ser feta pokroić w średnią kostkę, pestki słonecznika uprażyć na patelni (bez tłuszczu). Majonez wymieszać z jogurtem. Wymieszać sałatkę, doprawić do smaku. jest pycha !!!!! tn sonecznik wniej jest najlepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. aaa do prażenia słoneczki daję troszeszcze oliwy z olwiek i trzeba go mieszac cały czas i max 5 min

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja robię różne sałatki, ale najbardziej smakuje mi z tuńczykiem. Podrzucam Ci link do portalu z sałatkami. Do wyboru do koloru.;
    http://smaker.pl/przepisy/salatki?gclid=CIbHrouOxq0CFQSIDgodakXagg

    OdpowiedzUsuń
  8. Sałatki są w sam raz dla owiec :)
    Sałatka I: 20 dag tartego żółtego sera, 4 ugotowane na twardo,starte jajka, 4 starte ogórki konserwowe, puszka fasoli czerwonej, puszka kukurydzy, majonez, seler konserwowy. Przyprawy do smaku. Bardzo szybka :)
    Dłużej się robi tzw gyros:
    Kroisz pierś kurczaka i przyprawiasz przyprawą gyros, smażysz.Układasz w misce. Na to warstwami układasz: pół cebuli pokrojonej drobno, ketchup pikantny, pokrojone 4 ogórki konserwowe, puszka kukurydzy, majonez, pokrojona kapusta pekińska. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A może surówka?:) Siekasz obrane pomidorki w kosteczkę, dodajesz poszatkowanego pora i ogóreczka kiszonego. Wszystko solisz, troszkę pieprzysz i podlewasz odrobiną oliwy. Wsadzasz do lodóweczki i jak się przegryzie masz coś na ząbek:) Nie wskazane do podania podczas romantycznej kolacji, bo por robi swoje:d

    OdpowiedzUsuń
  10. a ja polecam Ci moja ulubiona - z makrela:
    1 spora wedzona makrela
    3-4 ugotowane w mundurkach ziemniaki (w zaleznosci od wielkosci, ja zawsze wybieram duze)
    2-3 ugotowane na twardo jajka
    cebula (jak duza to pol)
    majonez
    sol i pieprz do smaku

    Kawalki makreli (jak Ci sie urwie, ale lepiej mniejsze) wrzucasz do miski, ziemniaki obierasz ze skorki, krosisz w kostke i dodajesz do makreli. Tak samo z cebula (malutka kosteczka) i jajkami. Potem dodajesz majonez i do smaku sol i pieprz. Salatke wstawiasz do lodowki na 2-3 godzinki by sie zmaserowala, ale ja nigdy nie moge sie doczekac i jem od razu :-)

    Jedna uwaga - jak bedziesz makrele "kawalkowac" to wyjmuj od razu osci (te najmniejsze tez). Mozna potem sie delektowac zamiast "pluc" :-)


    A z szybszych to polecam brokulowa:
    1 brokul
    4 ugotowane na twardo jajka
    kukurydza z puszki
    majonez, sol i pieprz do smaku

    Brokul (brokula, nigdy nie wiem :-)) gotujesz krotko w osolonej wodzie, ja dodaje troszke cukru by nie stracil koloru, dzielisz na rozyczki. Do tego dodajsz pokrojone w kostke jajka i kukurydze z puszki, troche majonezu, sol i pieprz do smaku i gotowe :-)

    Smacznego!

    Pozdrawiam
    Atina

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziewczyny, jesteście normalnie skarbnicą wiedzy i dobrych porad.

    Moaa, jakie te paluszki krabowe kupujesz? (jaka firma)
    W życiu nie robiłam nic z krabów....one są surowe??? I tak je podajesz?

    OdpowiedzUsuń
  12. Bezczelnie siedzę i spisuję ;-) A gdyby było ci mało, to dorzucam mojego ulubionego gyrosa
    - pierś kurczaka
    - puszka kukurydzy
    - 2 kiszone ogórki
    - kapusta pekińska
    - przyprawa gyros
    - majonez
    - keczup
    Pierś posypujemy przyprawą i smażymy, ręszte składników kroimy W oryginale układa się wszystko warstwami, ale ja wrzucam jak leci do michy, mieszam, polewam sosem z majonezu i keczupu, doprawiam solą i pieprzem i voila

    OdpowiedzUsuń
  13. 1. Sałatka Grecka:
    Pomidor 2 sztuki
    Ogórek 1 sztuka
    Oliwki (według uznania)
    Sałata lodowa 1 główka
    Czerwona cebula mała
    Ser feta 1 opakowanie
    Oliwa z oliwek

    Sałatę rwiemy, bądź kroimy. Oliwki kroimy na 'kółeczka', cebule w półksiężyce, pomidor w kostkę i ogórek w plasterki. Wszystko wrzucamy do miski wraz z pokrojonym serem. Mieszamy i doprawiamy solą, ewentualnie pieprzem i oliwą z oliwek.

    2. Kurczak po meksykańsku:
    Pierś z kurczaka 2 sztuki
    Opakowanie przyprawy Gyros
    Opakowanie przyprawy Curry
    Trzy papryki (zielona, żółta i czerwona)
    Czerwona cebula 1 sztuka
    Ryż w torebkach 1 opakowanie

    Kroimy kurczaka i mieszając z przyprawą Gyros podsmażamy, dorzucamy pokrojoną paprykę i cebulę, podsmażamy. Gotujemy ryż i kiedy jest gotowy mieszamy z całym opakowaniem Curry. Wszystko razem łączymy i wrzucamy do miski. Można podawać i na ciepło i na zimno.

    :)

    OdpowiedzUsuń
  14. a ja spóźniona to już nic nie dodaję tylko korzystam pełną parą z Waszej wiedzy Dziewczyny! ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dodaj, dodaj, na niedziele potrzebuję pomysłów:)
    A napewno każdy pomysł sie przyda;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ja też korzystam, chętnie spróbuję czegoś nowego :) widzę, że teraz króluje brokuł. Też robię tak jak wyżej napisane i koniecznie z czosneczkiem :)

    ode mnie coś, czego nikt nie pisał
    - makaron - dowolny, ja robie najczęściej z penne, po ugotowaniu kroje na pół
    - jakaś wędlina, polędwica np, co kto lubi
    - pomidor - pokrojony w kostkę
    - ogórek - też pokrojony
    mieszam z majonezem i gotowa. Wymyśliłam kiedyś sama i nam smakuje :)
    Wszystkie gyrosy, greckie i temu podobne już próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Stokrotko zapraszam do mnie do zabawy :*

    OdpowiedzUsuń
  18. Ostatnio robie ot taka salatke:

    mala puszka grzybkow konserwowych /pieczarki najlepsze/
    4 jajka na twardo,
    2 jablka,
    cebula i przyprawy
    i dodac majonez.

    Serdecznosci
    Judith

    OdpowiedzUsuń
  19. Madzior:
    Dziekuje za zaproszenie, chetnie zezmę udział ale dopiero w przyszłym tygodniu pewnie;)
    Musze te przepisy na salatki najpierw wypróbować, hi hi.

    OdpowiedzUsuń
  20. o jaaaaaaaa te wszystkie to smacznego !!! i wystaw swoją opinię jak juz podegustujesz :) jak Magda Gesler :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Stokrotko wyłącz weryfikację obrazkową proszę!!!!!!:)

    OdpowiedzUsuń
  22. To ja proponuję coś całkiem innego, co u mnie zawsze robi furorę:
    rucola, porwana palcami na kawałeczki szynka szwarcwaldzka lub inna dojrzewająca, suszona żurawina, ser gouda pokrojony w drobną kosteczkę i sos: oliwa z kolorowym pieprzem i solą ziołową (soli mało, bo wędlina jest słona). Latem można jeszcze wrzucić do niej truskawki. A wędlinę zastąpić np. plastrami pieczonej wołowiny.
    Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  23. Widze ze ja tez spóźniona, nic wiec nie dodaję tylko korzystam, jestem pełna podziwu z Waszych pomysłów Dziewczyny! ;)
    pozdrawiam Stokrotki

    OdpowiedzUsuń
  24. Miałam i ja dodac sałatki "dla potomności" ale nie moglam się zmobilizować.
    Olu zmobilizowałaś mnie dziś więc dodaje:

    Sałatka z chińskich zupek i paluszków krabowych:

    Paluszki krabowe
    makaron z zupki chińskiej (bez przypraw)
    cebula
    olej

    makarok zalewamy nieduza iloscią wody (tylko tyle żeby zmiękł) i przykrywamy, paluszki drobno kroimy, cebulkę siekamy w drobniutka kostkę, mieszamy wszystko razem i doprawiamy olejem i ewentualnie solą i pieprzem

    Sałatka z tortelini:

    makaron tortelini (może być z Biedronki, z grzybami)
    por,
    papryka
    szynka (może być kiełbasa szynkowa lub podobna)
    ogórek konserwowy
    majonez
    sól i pieprz

    makaron ugotować, pozostale składniki pociachać i wymieszać wszystko razem (majonezu zawsze używam bardzo mało, tylko tyle zeby wszystko się połączyło, można też majonez wymieszac z jogurtem.

    OdpowiedzUsuń